Genoplivning af børn

HLR på et barn er en af de mest dramatiske begivenheder, du kan opleve som ambulanceredder. I de 10 år, jeg har arbejdet som ambulanceredder , har jeg desværre oplevet det én gang. Et barn på kun 7 måneder reagerede ikke længere på forældrene og måtte genoplives. En meget intens begivenhed, der fandt sted i begyndelsen af min karriere på ambulancen.

Meget af det, der skete dengang,  står stadig klart i mine erindringer. Teknisk set gik alting som vi havde øvet os mange gange på ambulancestationen. Med to ambulanceteams gjorde vi alt, hvad vi kunne, for at genoplive barnet. Et bemærkelsesværdigt øjeblik dengang var, at alle i stuen var musestille: man kunne kun høre lyden af vores arbejde. En hund, som også var til stede, sad i et hjørne på gulvet og ventede på at se, hvad der ville ske. Jeg tror, at hunden allerede havde fornemmet, at det ikke gik godt... Vi havde faktisk fået gang i hjertet igen, og barnet blev transporteret til hospitalet "med rytme og output", som man siger i fagsprog, men om aftenen døde barnet på hospitalet. Efterfølgende viste det sig, at det havde en medfødt hjertefejl, som endnu ikke var blevet diagnosticeret.

Heldigvis er det ikke ofte, at et barn skal genoplives i en ung alder. Og når det sker, skyldes det ofte et problem med luftvejene eller vejrtrækningen og har normalt ikke en primær årsag i kredsløbet. En AED anvendes derfor ikke ofte til børn.

Alligevel er der i de seneste år faktisk blevet reddet børneliv med en AED! I protokollerne ser vi mere og mere tydeligt, at hjertestartere har en har en rolle at spille i genoplivning af børn. Børn over 8 år (ca. 25 kg) er fysiologisk set næsten ens med voksne og kan genoplives som en voksen. AED'en har også sin plads ved genoplivning af børn under 8 år. Der anvendes fortrinsvis en hjertestarter,  der er specielt designet til børn, men hvis der ikke er andre muligheder, kan der anvendes en AED med elektroder til voksne.

De fleste hjertestartere  i dag har en mulighed for at gøre AED'en egnet til genoplivning af børn: Nogle producenter tilbyder særlige børneelektroder til dette formål. Så snart disse er tilsluttet hjertestarteren , genkender AED'en disse børnelektroder og justerer chokprotokollen i overensstemmelse hermed. Andre producenter har valgt en særlig "børneknap", som kan aktiveres på selve hjertestarteren der får AED'en til at tilpasse stødet.

I praksis er det heldigvis sjældent, at et barn har brug for genoplivning, men hvis det alligevel sker, er det godt at vide, at hjertestartere også kan spille en rolle i genoplivningen af et barn.

Pieter Joziasse