Hvad er den bedste hjertestarter placering?

Jo hurtigere en hjertestarter kan tages i brug, jo større er chancen for overlevelse. Derfor er det vigtigt at din hjertestarter placeres på et tilgængeligt og synligt sted. Hvad er den bedste placering hjertestarter? Det læser du alt sammen i denne blog.

Den bedste placering af hjertestarter - udendørs

Den bedste hjertestarter placering når du vil hænge den op udendørs er på et sikkert, synligt og tilgængeligt sted med frit udsyn. Sørg for at en førstehjælper eller hjerteløber ikke skal krydse en travl vej for at hente hjertestarteren. Hæng heller ikke hjertestaren direkte i solen, men hæng den i skyggen eller under et halvtag. Vælg et hjertestarterskab som er egnet til udendørs brug, disse hjertestarterskabe er nemlig yúdstyret med en termostat som regulerer varmen og har ventilator. Vær opmærksom på at hjertestarterskabet skal tilknyttes til elektricitet.  

Den bedste placering af hjertestarter – indendørs

Er din hjertestarter placering indendørs, f.eks i en virksomhed eller spotsklub? Så anbefaler vi at den hænges på et centralt og ofte besøgt sted. Placer hjertestarteren f.eks ved indgangen eller i kantinen. Du kan opbevare hjertestarterteren i en taske, på et vægbeslag eller i et indendørs hjertestarterskab. Sørg for at hjertestarteren er synlig og hæng f.eks et hjertestarter skilt op. Du kan f.eks også opbevare andet førstehjælpsudstyr i nærheden af hjertestarteren. 

Et hjertestarterskab uden lås

På grund af angst for tyveri eller hærværk vælger nogle at købe et udendørs skab til hjertestarter med en lås eller pinkode. Men vi anbefaler ligesom Trygfonden og sundhedsmyndighederne ikke at gøre dette. I tilfælde af genoplivning tæller hvert eneste sekund nemlig. Placer derfor din hjertestarter i et hjertestarterskab uden lås. Af de utrolig mange hjertestartere i det danske landskab er det en brøkdel der bliver udsat for tyveri eller hærværk. Risikoen er derfor umådelig lille, og resultatet af en tilgængelig hjertestarter er umådelig stor. 

Førstehjælp ved hjertestop: En hjertestarter indenfor 6 minutter

Det er utroligt vigtigt at have en hjertestarter til rådighed indenfor 6 minutter. Hvis du starter genoplivning ved hjælp af en hjertestarter indenfor 6 minutter, og har offeret en stødbar hjertearytmi, så øges offerets chance for overlevelse med helt op til mellem 50 og 70%! Det er yderst vigtigt at placere din hjertestarter på et centralt sted. Så vær opmærksom på at på store områder og steder at hjertestarteren skal kunne indsættes indenfor 6 minutter. Det kan derfor være nødvendigt at anskaffe flere hjertestartere.