Pas på dit hjerte

Det er Valentinsdag! En dag fuld af kærlighed: sommerfugle i maven og et bankende hjerte. Kærlighed kan vare hele livet, ligesom hjertet slår. Og selvfølgelig er det meget vigtigt at passe godt på dit hjerte. For hvordan holder man hjertet sundt? Vi giver en række tips til god hjertesundhed.

1: Spis tilstrækkeligt frugt og grønsager

At passe godt på dit hjerte betyder også at spise frugt og grøntsager. Hvorfor? De indeholder vigtige vitaminer, mineraler og fibre, der bidrager til dit helbred. Vi anbefaler at indtage 2 stykker frugt og mindst 250 gram grøntsager om dagen.

2: Få masser af motion

Motion er sundt, også for dit hjerte. En god kondition reducerer risikoen for forhøjet blodtryk og risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Sørg for at træne moderat intensivt i mindst en halv time hver dag. Hvor intensivt dette er, er forskelligt for alle og afhænger af din tilstand. Under alle omstændigheder skal du sørge for at sætte dit hjerte på arbejde!

3: Stop med at ryge

Rygning er ikke godt for helbredet. Udover flere andre sygdomme , kan rygning  blandt andet øge risikoen for myokardieinfarkt eller slagtilfælde. Nikotinen i en cigaret øger blodtrykket og din puls. Kulilten fortrænger også ilten i dit blod. Derudover er der stoffer i en cigaret, der beskadiger vaskulærvæggen. Allerede et år efter at have holdt op med at ryge, er risikoen for hjertesygdomme mindre. Bemærk, at passiv rygning også har ulemper for dit hjertes sundhed!

4: Spis så lidt salt som muligt

Ved at spise for meget salt øger du dit blodtryk. Hjertet skal arbejde meget hårdere for at pumpe blodet. Undgå produkter med  for meget tilsat salt, såsom snacks og færdigretter.

5: Spis umættet fedt

   Hvis   din kost  hovedsageligt består  af mættet fedt,  kan dette  øge   risikoen for hjerte-kar-sygdomme.  Lad for eksempel  posen med chips  være og vælg feks. usaltede nødder i stedet for . Eller vælg for eksempel halvfede mejeriprodukter istedet for i stedet for den helfede variant.

6: Undgå stress

For meget langvarig stress kan forårsage forhøjet blodtryk. Gør  oftere afslapnings- eller åndedrætsøvelser eller yoga.. Tilstrækkelig motion kan også reducere stress.  Er det svært for dig at reducere denne følelse af stress, eller har du depressive tanker? Kontakt i det tilfælde din læge for professionel hjælp.