Vigtig bevægelse den 16. oktober – Hjertestarterdagen. World Restart a Heart Day

Søndag den 16. oktober starter vi en vigtig bevægelse. Denne dag er officielt blevet navngivet 'World Restart a Heart Day' og er dedikeret til genoplivning. Dette er et initiativ fra Det Europæiske Genoplivningsråd (ERC) for at skabe ekstra opmærksomhed på genoplivning og dens indvirkning.

I de fleste tilfælde af hjertestop er der heldigvis vidner til stede og den hurtige reaktion af de tilstedeværende vidner næsten fordobler chancen for overlevelse.

Hændere i luften for at gøre en forskel

I Danmark rammes mere end 5.000 mennesker hvert år af hjertestop uden for hospitalet*(DRG). Det svarer til ca. 14 personer om dagen. I 80% af disse tilfælde er der et vidne til stede, der heldivis kan gribe ind. Den tidlige hjælp er vigtig. Dette øger chancen for overlevelse af personen der oplever hjertestop  og reducerer chancen for yderligere skade. Hjerte Lunge Redning er den kunstige overtagelse af vejrtrækning og cirkulation. Det syndes vi, er grund nok til, at sikre, at der, er mere fokus omkring genoplivning. Jo flere mennesker, der gør en forskel, jo flere liv kan vi redde.

*Dansk Råd for Genoplivning.

Enkelt: - Ring op – Tryk ned - Giv stød

At gøre en forskel er meget lettere, end de fleste tror. Der er kun tre trin, du skal huske, nemlig: Ring op - Tryk ned - Giv stød. Det at gøre noget, er altid bedre end ikke at gøre noget.

Kontroller først personen. Hvis der ikke er nogen reaktion, skal du vippe hovedet lidt bagover, løfte hagen og kontrollere vejrtrækningen.

Ring 1-1-2 og følg deres råd. Sørg for, at telefonen er på højttaleren, så du har hænderne fri, til at udføre handlinger. Hvis nogen andre er i nærheden, kan de hente en hjertestarter (også kaldet AED). Sørg for, at nogen altid bliver hos personen, der oplever hjertestop.

Start brystkompression og ventilation. Sæt dig ned ved personens brystkasse. Placer begge hænder over hinanden (flettet) på midten af brystet, og tryk ned 5-6 cm. Hold en rytme på 100/120 gange i minuttet og husk 30/2 reglen. Giv 2 indblæsninger efter hver 30 brystkompressioner indtil ambulancen ankommer. Det hjælper at tælle højt op til 30 i hver cyclus.

Hvis der ankommer en hjertestarter inden ambulancen, skal du tænde den og følge hjertestarterens instruktioner. Hjertestarteren afgør selv, om et stød er nødvendigt for personen. Fortsæt med brystkompressioner, ventilation og Instruktionerne fra hjertestarteren/AED.

Restart a heart wave/Genstart en hjertebølge

Vi starter derfor med Genstart en hjertebølge. Sammen med alle medarbejdere, partnere, producenter, forhandlere og kunder holder vi hænderne i vejret for at gøre en forskel. Uden for vores eget netværk opfordrer vi alle til at tage en video eller et billede, dele det via sociale medier og dermed sende bølgen videre. Alle kan gøre en forskel!