Er foråret en risikofaktor for hjertet?

Der er flere faktorer, der kan have en indflydelse på hjertet. Der kan skelnes mellem faktorer, som du selv kan påvirke, såsom overvægt, stress og rygning. Og også risikofaktorer, som du ikke kan påvirke. Som for eksempel forår!

Varmt, solrigt vejr i forhold til hjertet

I løbet af foråret siger vi farvel til de kolde og overskyede dage. Vi nyder varmere dage og flere solskinstimer. Naturen kommer til live igen, træer og planter begynder at vokse, og dyrene vågner op fra deres vintersøvn. Efter vinterperioden vil foråret bringe gladere mennesker.

Ifølge svensk forskning er der en sammenhæng mellem vejret og hjertet. Under undersøgelsen viste det sig, at hjerteanfald er mere almindelige ved lave temperaturer, færre solskinstimer og vind. Forklaringen på dette fund ligger i de forsnævrede arterier (sammentrækning af blodkar i koldt vejr), der lægger ekstra pres på hjertet og vil øge risikoen for et hjerteanfald. Når foråret kommer, og vi kan nyde varmere og solrigere vejr, formindskes risikoen for koldt vejr og deraf forsagede hjerteanfald. Men hvad sker der ellers?

Sommerperiode og indflydelse på hjerteanfald

Rytme og søvn er vigtigt for et godt helbred. Det er også faktorer, som du selv kan påvirke. Men med starten af ​​foråret sætter sommertiden ind og uret rykkes en time frem. Dette forstyrrer vores indre biologiske ur, som nogle er mere følsomme over for end andre.

University of Michigan har forsket om dette emne og fundet ud af interessante resultater. For eksempel blev det fastslået, at der blev registreret næsten en fjerdedel flere hjerteanfald mandagen efter sommerperiodens start.

At forstyrre det indre biologiske ur kan derfor have store konsekvenser og udgør dermed en risikofaktor for hjertet. Sommertid vil have en indflydelse især for mennesker med en eksisterende øget risiko og mindre indflydelse på én, der er rask.

Er foråret godt for dit helbred?

Foråret er en tid, hvor folk er mere aktive takket være det varmere og mere solrige vejr. Mere motion og frisk luft er positivt for krop og sind. Så længe der ikke er ekstreme temperaturforandringer, kan man sige, at vejret i denne periode er godt for dit helbred. Den vigtigste begivenhed i løbet af foråret, der kan have en negativ effekt, er overgangen til sommerperioden. For at holde effekten af ​​dette så lav som muligt, kan du vælge at vænne dig til sommerperioden tidligere. Du kan gøre dette ved at ændre uret med 15 minutter hver dag, fire dage før sommertiden starter. På den måde spreder du forandringen og effekten på dit biologiske ur.