"Fra skræmmende apparat til den 50.000 hjertestarter/ AED"

Da jeg stadig arbejdede som ambulancebehandler/ paramediciner  , var der stadig meget lidt opmærksomhed omkring hjertestartere /AED'er. Under vores arbejde i ambulancen stødte vi nogle gange på hjertestartere der var offentlige, men det var undtagelser. Hjertestarteren /AED'en var ny og skræmmende for mange mennesker. For at være ærlig, så så vi hjertestarteren oftere u-brugt end brugt. De tidlige brugere i slutningen af 1990'erne/starten af 2000'erne havde måske en hjertestarter /AED, men de blev endnu ikke brugt i stor stil til at redde liv.

Nederlandene viser vejen

I de seneste år har organisationer som den hollandske hjerteforening, Røde Kors og HartslagNu sørget for, at hjertestartere  nu er blevet en uundværlig del af det hollandske gadebillede. Det er en fantastisk udvikling! Hvert år deltager vi i den årlige kongres for det hollandske genoplivningsråd, og hvert år fortsætter denne udvikling med at vokse: Der anvendes en AED ved flere og flere hjertestop, hvert år stiger antallet af personer, der kan udføre HLR, og hvert år stiger antallet af redningsarbejdere, der er registreret hos HartslagNu for at hjælpe med at redde liv. På kongresser i Det Europæiske Genoplivningsråds kongresser er det altid tydeligt, at vi i Nederlandene er førende på dette område. I december sidste år kunne vi fejre, at genoplivning nu kan påbegyndes inden for 6 minutter i hele Nederlandene! I systemet er der nu registreret hele 245 000 personer med 24 000 AED'er. Er markedet mættet ?

Sjovt nok troede vi allerede for ca. 10 år siden, at markedet var ved at blive mættet. Jeg kan huske, at producenter og leverandører blev ved med at forvente, at væksten i antallet af hjertestartere/ AED'er ville ophøre, først og fremmest i Nederlandene. Vi havde trods alt allerede installeret så mange AED'er! Men år efter år blev der solgt flere AED'er på grund af den stigende bevidsthed blandt folk. Hjertestartere redder virkelig liv!

Stolt

Personligt er jeg ikke kun stolt af den nuværende situation i Nederlandene, men også af udviklingen i andre europæiske lande. I Danmark ser vi en lignende vækst som i Nederlandene, og i andre europæiske lande er der stadig en kontinuerlig vækst i antallet af tilgængelige  hjertestartere /AED'er. Samtidig er vi hos Medisol ved at forberede os på leveringen af vores 50.000ste (!) AED. Kan du forestille dig, hvor mange mennesker der er blevet reddet af alle disse AED'er i de seneste år... 
 

Pieter Joziasse, Founder & CEO Medisol