Hvad er en hjertestarter?

En hjertestarter også kaldet en defibrillator eller AED (Automatisk Ekstern Defibrillator) er en maskine inden for medicinsk udstyr, der kan give et elektrisk stød til en patient, der oplever et hjertestop. Med et stød fra en hjertestarter kan man korrigere hjerterytmen hos patienten og bringe den tilbage til normal rytme.

 

Moderne hjertestartere til private

Siden hjertestarteren blev opfundet har den udviklet sig meget. I dag kan man få hjertestartere, der nemt kan tages med og de er simple i brug, så alle kan bruge dem. De vejer kun et par kilo og har ikke mere end de nødvendige 2 – 4 knapper. Prisen på hjertestartere er også faldet betydeligt, så private personer kan investere i deres hjertesikkerhed uden for hospitalets vægge.

Mere information

Vil du gerne vide mere om hvordan du kan øge hjertesikkerheden, så læs mere nedenfor eller kontakt os for personlig rådgivning. Vores mærke-uafhængige udvalg gør os unikt i stand til at skræddersy et tilbud til dig. Ring på +45 89 88 82 25 eller send en e-mail til [email protected].

Hvordan fungerer en hjertestarter?

Under et hjertestop oplever patienten en unormal hjerterytme, der betyder at patienten ikke længere er ved bevidsthed. Hjertet er af forskellige årsager begyndt at slå på en måde, som forhindrer blodet i at cirkulere korrekt. Når hjertestarteren er tilsluttet patienten, vil den automatisk analysere patientens hjerterytme og give instruktioner i genoplivning. Hjertestarteren kan ud fra sin analyse konkludere om et elektrisk stød kan korrigere hjerterytmen og vil i det tilfælde give ét eller flere stød for at redde patientens liv. En hjertestarter virker altså ved at give et elektrisk stød, der får hjerterytmen tilbage til normal.

Hvornår kan man bruge en hjertestarter?

Hvis en person er uden for bevidsthed, bør man altid først ringe til 1-1-2. Derefter kan førstehjælp påbegyndes og en hjertestarter kan tilsluttes til patienten. Hjertestarteren vil udføre en analyse af hjerterytmen og derudfra informere om der skal gives stød eller ej.

Forskellige hjerterytmer

Ikke alle hjerterytmer kan stødes på af en hjertestarter. En hjertestarter vil aldrig støde på en normal hjerterytme. Man kan altså ikke bruge en hjertestarter forkert. Hjertestarteren har ”lært” de forskellige hjerterytmer at kende og giver kun stød, når det er brugbart.

Hvordan bruger man en hjertestarter?

En hjertestarter er en bærbar maskine, der bringes ud til en patient under et hjertestop. Hjertestarteren er batteridrevet og tændes ved at låget åbnes eller ved at trykke på tænd-sluk knappen. Når hjertestarteren tændes, vil den automatisk påbegynde den livreddende protokol. Hjertestarteren vil begynde at tale højt og tydeligt og give instruktioner til førstehjælperen. Hvis hjertestarteren har en skærm eller billeder, vil den også vise instruktionerne visuelt. Hjertestarteren vil give instruktioner omkring hvordan man udfører hjerte-lunge-redning (HLR) og tilslutning af hjertestarteren til patienten. For at tilslutte hjertestarteren til patienten, bør hjertestarterens to elektroder placeres som to klistermærker på patientens bare brystkasse på hver side af hjertet. Når elektroderne er placeret på patienten, vil hjertestarteren begynde analyse af hjerterytmen. Hvis analysen viser at et stød anbefales, vil hjertestarteren informere omkring dette og derefter tildele et elektrisk stød til patienten.

Hvem må bruge en hjertestarter?

I Danmark må alle, der kan, bruge en hjertestarter. Det betyder at du ikke behøver at være trænet i førstehjælp eller være professionel førstehjælper. Bare tilslut hjertestarteren til patienten og følg dens instruktioner. Hjertestarteren giver instruktioner på dansk i Danmark og fortæller præcis, hvad du skal foretage dig. Man kan ikke gøre det forkert – kun hvis man ikke gør noget. Der finder ca. 5000 hjertestop sted om året i Danmark uden for hospitalet. Ved at udøve førstehjælp og gøre brug af en hjertestarter, øges overlevelseschancen markant. Alle kan og må redde liv i Danmark.