Hjertestarter Tjekliste

Ansvar som ejer af en hjertestarter og kontrolpunkter

Alle hjertestartere har elektroder som kan udløbe og batterier som kan blive flade. For at være sikker på at din hjertestarter er klar til brug anbefaler vi at følgende punkter kontrolleres en gang hver anden uge. 

Elektrodernes holdbarhed

Det er vigtigt at hold øje med elektrodernes udløbsdato. Udløbsdatoen finder du på elektrodernes emballage. Elektroder som er udløbet kan ikke længere lede det livsreddende stød til patienten. Gode elektroder er derfor livsvigtigt ved en hjertestarter. 

Er elektrodernes emballage beskadiget? Hvis emballagen er åbnet kan det også forårsage at elektroderne tørrer ud, og heller ikke længere kan bruges. 

Børneelektrodernes holdbarhed

Har du børneelektroder ved din hjertestarter så skal du også kontrollere dem. Ofte er holdbarheden på børneelektroder kortere end voksenelektroderne.

Tjek status indikatoren

Alle hjertestartere udfører dagligt, ugentligt og månedligt en selvtest for at sørge for at hjertestarteren virker som den skal. Blinker der en lille lampe grønt eller viser hjertestarteren et grønt flueben? Så er selvtesten lykkedes og er hjertestarteren funktionsdygtig. Blinker den derimod rødt eller viser et rødt kryds. Så skal hjertestarteren undersøges af en professionel.

Er der et førstehjælpskit eller mangler der noget?

Ved din hjertestarter bør der ligge et lille førstehjælpskit med alle de ting du kan få brug for ved genoplivning. Det drejer sig f.eks. om en saks, en skraber, desinficerende vådservietter, maske til kunstigt åndedræt og handsker. Sørg for at dette altid er til stede, og er komplet. 

Hvor finder du holdbarhed og udløbsdato?

Udløbsdatoen på elektroder og elektrodesæt finder du på selve emballagen. Holdbarheden på batteriet er normalt ikke nævnt på batteriet, men i de fleste tilfælde står der en dato hvornår batteriet er produceret. Holdbarheden for et batteri starter i det øjeblik batteriet sættes i hjertestarteren. Derefter kan du selv regne ud hvornår batteriet sådan circa udløber hvis hjertestarteren ikke har været i brug. Også selvom hjertestarteren ikke har været i brug så bruger hjertestarteren dagligt batteri. En hjertestarter står nemlig i standby og udfører jævnlige selvtests for at sørge for at hjertestarteren altid er funktionsdygtig. 

Hvor lang tid batterierne holder er afhængig af hvilet mærke og type hjertestarter det er. Hvis hjertestarteren har været i brug så skal elektroder altid udskiftes, og i mange tilfælde også batteriet da det vil være løbet tørt. Har du købt en hjertestarter hos Medisol så udskifter vi altid elektroder og batterier helt gratis hvis hjertestarteren har været i brug. Det skal nemlig ikke koste penge at redde liv. 

Hjertestarter service og vedligeholdelse

Vil du helst være fri for alle bekymringer omkring din hjertestarter? Er du en smule overvældet over det ansvar en ejer af en hjertestarter har? Så har vi den perfekte løsning til dig med en af vores serviceaftaler til hjertestarter. Du kan vælge i mellem flere forskellige løsninger som passer til dine behov, fra ene og alene overvågning af holdbarhedsdatoer til serviceaftaler med årlige syn af din hjertestarter. Hos os finder du serviceaftaler til markedets bedste pris.  

Levetiden på en hjertestarter

Du kan også læse meget mere om levetiden på en hjertestarter, og hvor længe en hjertestarter generelt set virker her.

Holdbarhed og udløbsdato på elektroder og batterier til alle hjertestarter mærker: