Forskellen mellem fuldautomatisk og halvautomatisk hjertestarter

De fleste AED-leverandører tilbyder både fuld- og halvautomatiske hjertestartere. Er du i tvivl om, hvad forskellen er mellem en fuldautomatisk og en halvautomatisk AED? Det forklarer vi nedenfor. Så kan du selv bestemme, hvad der er det bedste valg for dig!

Giv stød manuelt eller automatisk

Forskellen mellem en fuldautomatisk og en halvautomatisk (også kaldet semi-automatisk) hjertestarter er meget lille ved første øjekast. Den store forskel er i operationen. Når AED'en opdager en stødbar hjerterytme, forbereder den sig på at give et stød. AED'en begynder at oplade. En fuldautomatisk hjertestarter afgiver derefter selv stødet og indikerer, at stødet er afgivet. Med en halvautomatisk hjertestarter trykker du selv på den blinkende stødknap for at administrere stødet.

fuldautomatisk hjertestarter  halvautomatisk hjertestarter

Den fuldautomatiske hjertestarter på venstre billede har kun den grønne tænd-sluk-knap, mens den halvautomatiske på højre billede har også den orange stødknap.

Fordele og ulemper

Begge typer har deres fordele. Fordelen ved en fuldautomatisk hjertestarter er, at der næsten ikke skal foretages nogen manuel handling. Det gør en fuldautomatisk maskine ideel til uerfarne brugere. Nogle gange er hjælperen bange for at trykke på stødknappen. Kommuner, der køber en hjertestarter til offentlige arealer, vælger derfor jævnligt en fuldautomatisk hjertestarter. Ulempen ved en fuldautomatisk maskine er sikkerheden omkring stødet. Redderen skal meget nøje kontrollere, at ingen er i fysisk kontakt med offeret.

Fordelen ved en halvautomatisk hjertestarter er, at en erfaren hjælper hurtigt kan tjekke, om alle har sluppet offeret og arbejde i sit eget tempo. Først derefter trykker redderen på stødknappen.

Skal du vælge en fuldautomatisk eller halvautomatisk hjertestarter?

På grund af vores erfaring med ambulancetjenester anbefaler vi en halvautomatisk AED af følgende årsager:

  • En halvautomatisk hjertestarter bruges under HLR- og AED-træning. Så det er, hvad en trænet redder forventer og er vandt til.
  • Inden du trykker på stødknappen, kan du kontrollere, at ingen er i fysisk kontakt med offeret.
  • Der er flere halvautomatiske maskiner på markedet, og de er også lidt billigere i indkøb.