Alt du skal vide om Heimlich manøvren
Du har sikkert ofte hørt begrebet Heimlich manøvre. Men hvad er det egentligt præcist? Hvor kommer det fra? Og er det svært at udføre? Det giver vi altsammen svar på lige her. Og lad os med det samme afsløre, det er slet ikke så svært som man tror, og med lidt øvelse og kendskab, er du faktisk helt klar til at udføre en Heimlich manøvre, endda på dig selv.
Heimlich Manøvre: Hvad, Hvordan og Hvornår
De fleste har efterhånden hørt om Heimlich manøvren. Heimlich manøvren er en livreddende teknik som bruges til at undgå kvælning på grund af fremmedlegemer i luftvejene.
Heimlich manøvren har fået sit navn fra den amerikanske kirurg og forsker Henry Heimlich. Dr. Heimlich publicerede allerede i 1974 for første gang hans syn på manøvren i et medicinsk blad. Fra 1976 til 1985 lærte den amerikanske hjerteforening (AHA) og det amerikanske Røde Kors at bruge Heimlich metoden til at fjerne fremmedlegemer i luftvejene hvis klap på ryggen ikke virkede.
I 1986 blev det en anbefaling at bruge Heimlich ved risiko for kvælning.
En sjov historie er at Dr. Heimlich først i 2016 i en alder af 96 år gjorde brug af sin egen metode. Han havde selvfølgelig demonstreret Heimlich mange gange, men aldrig selv brugt metoden til at redde liv. Den 96-årige Dr. Heimlich sprang nemlig op ved aftensmaden på hans plejehjem, da hans borddame pludselig fik blokeret luftvejene. Dr. Heimlich kunne med stolthed vise at hans egen Heimlich manøvre stadig den dag i dag redder liv.
I dag er den almindelige betegnelse stadigvæk Heimlich manøvre, men den helt korrekte betegnelse er abdominal stød.
Hvornår skal man bruge Heimlich manøvren?
Hvis man får et fremmedlegeme galt i halsen så bliver luftrøret blokeret, og i sidste ende kan man blive kvalt. Et fremmedlegeme kan være alt fra legetøj til mad der ikke er tygget ordentlig igennem. Fast mad som for eksempel kød er ofte årsagen hos voksne.
Vedkommende vil hoste, hvæse og/eller gispe efter vejret. Ansigtsfarven vil forandre sig fra rød, til efterhånden en blålig farve. De vil udvise panik eller frygt og deres øjne vil ”stå ud”.
Man skal bruge Heimlich manøvren i tilfælde af at:
- Personen ikke kan tale eller hoste
- Personens hoste er mere som et gisp
- Personen er rød eller blå i ansigtet.
- Man skal ikke bruge Heimlich manøvren i tilfælde af at:
- Personen kan tale eller hoste og har normal hudfarve.
Er der forskel på Heimlich manøvre på børn og voksne?
Ja det er der helt sikkert. Der er endda forskel på hvordan man laver Heimlich på babyer, helt små børn og større børn. Først fra ca. 8 år er der ikke forskel på Heimlich manøvren for børn eller voksne.
Hvis du gerne vil øve dig på at lave Heimlich manøvren er der forskellige måder du kan gøre det på. Naturligvis er det en del af et almindeligt førstehjælpskursus med man kan også øve sig med specielle Heimlich veste fra f.eks Act Fast. Disse smarte veste er udstyret med en prop som springer ud af vesten hvis Heimlich manøvren udføres korrekt.
Hvordan laver man Heimlich manøvre: En trin for trin guide
Barn under 1 år
- Læg barnet på maven, ned af din underarm, og brug tommelfingeren til at støtte hovedet. Giv 5 dunk mellem skulderbladene med din håndrod
- Kommer fremmedlegemet stadig ikke ud, skal du vende barnet om på ryggen, og give hjertemassage med 5 tryk i brystkassen. Hjertemassagen sørger for, at der stadig er cirkulation i kredsløbet, og vil samtidig kunne være med til at løsne fremmedlegemet.
- Skift mellem hjertemassagen og de 5 dunk i ryggen med håndroden, indtil fremmedlegemet kommer ud - Bliver barnet bevidstløs, skal du ringe 1-1-2 og påbegynde hjertemassage
- Efter de første 3 tryk i hjertemassagen, skal du se i barnets mund, om genstanden er kommet fri, og fjerne det hvis du kan se det. Selvom genstanden er kommet fri, skal du fortsætte med hjertemassagen indtil barnet vågner, eller indtil professionel hjælp overtager.
Barn mellem 1 og 8 år
- Giv 5 slag med flad hånd mellem skulderbladene, mens du så vidt muligt prøver at holde barnets overkrop nedad.
- Kommer genstanden ikke ud, skal du tage fat om barnet bagfra og grib om din egen knyttede hånd, således at hånden presses ind mellem navlen og ribbenskanten
Bliver barnet bevidstløs, skal du ringe 1-1-2 og påbegynde hjertemassage
Personer over 8 år
Hvis personen kan stå oprejst:
- Stil dig bag personen og læg dine arme omkring livet på personen
- Placér en knyttet næve midt mellem navlen og brystkassen
- Læg din anden hånd udenpå knytnæven, og klem derefter hårdt og pludseligt skråt bagud og op, 5 gange.
Hvis personen ikke kan stå oprejst:
- Læg personen fladt ned på ryggen og sæt dig overskrævs på vedkommendes ben
- Placér din ene hånd mellem navlen og brystkassen, og læg den anden hånd ovenpå
- Stød hårdt og pludseligt skråt opad 5 gange
- Åbn munden og se om du kan få øje på noget. Kan du ikke, skal du fortsætte med de 5 bugstød og løbende inspicere munden
- Hvis personen forbliver bevidstløs, skal du påbegynde hjerte-lunge-redning med 5 indblæsninger, efterfulgt af 5 bryststød
- Fortsæt indtil hjælpen kommer.
Heimlich manøvre på dig selv
- Placér en knyttet næve lige ovenfor navlen
- Tag fat om knytnæven med den anden hånd, og stød bagover i maven indtil genstanden er kommet ud
- Alternativt kan du prøve at læne dig forover på ryggen af en stol
Hvis Heimlich manøvren har været i brug så er det vigtigt at vedkommende tilses af en læge efterfølgende.