Hjertestarter til børn
Af de ca. 5000 hjertestop om året, der finder sted uden for hospitalet i Danmark, bliver heldigvis kun få børn ramt. Dog kan hjertestop ske for alle uanset alder. Børn er især udsatte i forbindelse med vejrtrækning, iltmangel og når de får noget galt i halsen. Basis genoplivning med hjerte-lunge-redning er derfor tit nok til at få et barn tilbage til bevidstheden. Er hjertet stoppet med at slå, kan en hjertestarter også redde et barns liv. Hjertestartere i dag bliver derfor konstant opdateret og udviklet til børnegenoplivning.
Kan man bruge en hjertestarter på et barn?
Ja, det anbefales at man bruger en hjertestarter på et barn, der oplever hjertestop. Tilkald altid hjælp via 1-1-2 og påbegynd HLR (hjerte-lunge-redning). Hvis du ikke er trænet i HLR, vil du få instruktioner fra alarmcentralen. Hvis du har en hjertestarter ved hånden, vil den også give instruktioner i både genoplivning og tilslutning af hjertestarteren. Man kan altså ikke gøre det forkert, kun hvis man ikke gør noget.
De første hjertestartere var kun til genoplivning af voksne, men i dag er der blevet udviklet to forskellige muligheder inden for hjertestartere til børn under 8 år eller personer, der vejer mindre end 25kg. Nemlig hjertestartere, der bruger børneelektroder eller hjertestartere med en børneknap. Til børn og unge over 8 år bruges hjertestarteren på samme måde, som på en voksen.
Børneknap eller børneelektroder?
Med en hjertestarter, der bruger børneelektroder, skal man have to sæt elektroder til sin hjertestarter. Et sæt til voksne og et sæt til børn. Som standard er voksenelektroderne tilsluttet til hjertestarteren. For at bruge hjertestarteren til børn, skal man derfor udskifte elektroderne til børneelektroderne. Hjertestarteren vil fortælle, hvor du skal placere børneelektroderne på barnet.
En hjertestarter, der er udstyret med en børneknap, kan bruges til genoplivning af børn, ved at man trykker på børneknappen. I dette tilfælde er børneelektroder ikke nødvendige, da man bruger de samme elektroder til børn som til voksne. Dette kan derfor spare værdifuld tid under en genoplivning af børn, da man ikke først skal skifte elektroder i hjertestarteren.
Placering af elektroder på børn
Stødet fra en hjertestarter sendes fra den ene elektrode gennem kroppen til den anden elektrode. Du kan finde placeringen af elektroderne på elektrodepakken, men som regel placeres den ene elektrode på ryggen og den anden på brystet af barnet.
Hvilken hjertestarter er bedst til genoplivning af børn?
Når børneelektroder eller børneknappen på en hjertestarter er aktiveret, vil stødniveauet automatisk sættes ned. Børn får på denne måde kun omkring halvt så meget stød (joules), som en voksen. Dette er at anbefale, da børns kroppe er mindre og kan tåle mindre.
Derfor anbefaler vi hos AEDButikken at vælge en hjertestarter, der har enten børneelektroder eller en børneknap til genoplivning af børn.
Liste over hjertestartere med børneknap
- Mindray BeneHeart C1A
- Nihon Kohden Cardiolife 3100
- ZOLL AED 3
- Philips HeartStart FRx (Ved brug af separat børnenøgle)
- CU Medical IPAD SP1
Liste over hjertestartere med børneelektroder
- Defisign Life halvautomatisk/fuldautomatisk
- Defisign Life Online
- ZOLL AED Plus
- Philips HeartStart HS1
- Defibtech Lifeline
- Defibtech Lifeline View
- Schiller Fred EasyPort
- Schiller Fred Easy Life
- Physio Control Lifepak CR Plus
Husk: børneelektroder sælges separat og har som regel en kortere holdbarhedsdato end voksenelektroder, da de er mindre og derfor tørrer ud hurtigere.
Kan børn bruge en hjertestarter?
Ja, ifølge Dansk Råd for Genoplivning kan børn fra 12-års alderen være med til at redde liv. Hjertestartere i dag er så simple i brug, at man ikke kan bruge dem forkert – kun hvis man ikke bruger dem.
Det har faktisk været lovpligtigt at undervise i førstehjælp i folkeskolen i Danmark helt siden 2005. Desværre er det kun omkring halvdelen af skolerne, der faktisk underviser i førstehjælp. Men børn og unge er rigtig gode til at lære førstehjælp inklusiv brugen af en hjertestarter og de er gode til at gøre brug af det, hvis det skulle være nødvendigt.
Tag en snak med dit barn omkring hvordan man bruger en hjertestarter, hvor de kan finde den nærmeste hjertestarter og hvad man gør i en nødsituation. Det er både spændende, lærerigt og kan redde dit eller en andens liv!
Hvilken hjertestarter er nemmest at bruge?
Vi har hos AEDButikken udvalgt de bedste hjertestartere nedenfor, til brug både på og af børn. Disse hjertestartere har kun få knapper, så de er super simple at bruge og de snakker tydeligt dansk under deres instruktioner.